אנחנו עובדים לא רק כדי לממן את שכר הדירה שלנו או לשלם עבור צריכת הדלק של הרכב החדש, אלא גם למען ימי הפרישה שיבואו. מדי חודש מופרש מהמשכורת שלנו סכום כסף מסוים ההולך אל התכנית הפנסיונית שלנו. בגיל צעיר איננו מודעים לכך, אך ככל שעובר הזמן אנחנו מבינים את הצורך בכספים המופרשים ודואגים שתהיה לנו תכנית מסודרת. עם זאת, לעתים אנו מתלבטים אם כדאי לבצע משיכת כספי פנסיה או לאתר כספים אבודים שלנו.
האם אפשר לבצע משיכת כספי פנסיה
כשאנו עוזבים עבודה בלתי נחשקת ותובענית, לעתים אנו רוצים לשכוח מהכול ולמשוך את כל הכסף המגיע לנו, כולל משיכת כספי פנסיה. האם ניתן לעשות זאת? ובכן, לפני שאנחנו פונים אל איש מקצוע כמו יועץ פנסיוני כדי לברר את העניין, חשוב להבדיל בין כספי הפנסיה המגיעים לנו בכל עבודה. כספי הפנסיה בעבודה מתחלקים לשניים: כספי תגמולים (הכספים שמפקיד העובד והמעסיק בכל חודש) וכספי פיצויים המגיעים לעובד בעת פיטורין. כספי הפיצויים ניתנים למשיכה בכל עת עד התקרה. במקרה זה לא תצטרכו לשלם מס. הבעיה נוצרת דווקא בכספי התגמולים שלא ניתן למשוך באופן מידי. משיכת הכספים אינה יכולה להתבצע לפני גיל 60 או לפני הפרישה לגמלאות. על פי רוב, משיכה של כספי תגמולים ללא השגת אישורים מיוחדים תיחשב כבלתי חוקית, והיא תגרור אחריה קנס של 35% מס.
מהם סוגי הפנסיה הקיימים
לפני שאנו פונים לבצע משיכת כספי פנסיה ללא מיסים, כדאי להכיר את הסוגים השונים של הפנסיה. קרן הפנסיה מתחלקת בדרך כלל לשלוש קטגוריות: זקנה, נכות ושארים. פנסיית זקנה היא הפנסיה המוכרת לנו אשר כספי מופרשים על ידי המעסיק והעובד בכל חודש וניתן למשוך אותה בעת פרישה. פנסיית נכות משולמת למבוטח במקרה שבו הוא עבר תאונה ואיבד את כושר העבודה שלו. כדי לקבל את פנסיית הנכות על העובד להוכיח כי הוא איבד לפחות 25% מכושר עבודתו וכי הוא אינו מסוגל להתפרנס כמקודם בעקבות הפציעה. פנסיית שארים היא הפנסיה שמקבלים הקרובים של העובד במקרה של פטירתו. לפי החוק, ששארים יכולים להיות יתומים, אלמנה, יתום בעל מוגבלויות או יתום אשר אומץ לפי החוק.